Ключові наслідки для українського довкілля від російської агресії за 23-29 червня 2022 року


Дайджест ключових наслідків російської агресії для українського довкілля за 23-29 червня 2022 року


Минуло 4 місяці з початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну. росія продовжує вчиняти нові акти ядерного, ракетного, екологічного і продовольчого терору та загрожувати безпеці Європи та світу.


Україна заручилася потужною міжнародною підтримкою у питаннях притягнення країни-агресора до відповідальності за вчинені злочини.


Євросоюз та Україна посилять партнерство в питанні післявоєнного відновлення довкілля. Про це заявив Єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс під час свого візиту в Україну 23-24 червня.


24 червня було підписано угоду з Європейським Союзом про приєднання України до програми LIFE. Для України співпраця у рамках програми LIFE стане дієвим інструментом фінансування інноваційних проєктів у сфері захисту довкілля та зеленого відновлення в післявоєнний час.


«Україна отримала від Євросоюзу велику підтримку та колосальні можливості не лише для відновлення довкілля після збройної агресії росії, але і загалом для відновлення живої природи в Україні», - зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.


Загрози ядерній та радіаційній безпеці


26 червня росія вчинила черговий акт ядерного тероризму. Близько шостої ранку російська крилата ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС.


росія продовжує створювати загрози безпеці українських АЕС та загрожує усьому світу новою ядерною катастрофою. У разі потрапляння у працюючий атомний енергоблок навіть уламок ракети може спричинити аварію та витік радіації.


25 червня у результаті чергового обстрілу Харкова російськими військами зазнала пошкоджень ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів». За інформацією Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» в результаті попереднього огляду майданчику встановлено факт нанесення шкоди будівлям та інфраструктурі промислового майданчику.


Наразі радіаційний фон в експериментальній залі будівлі ЯПУ «Джерело нейтронів» в межах норми. Продовження бомбардування майданчика може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.


Запорізька АЕС продовжує працювати в окупації. Ядерна безпека продовжує перебувати під загрозою, оскільки російські військові готуються до бойових дій поруч із найбільшим ядерним об’єктом Європи. Згідно з повідомленнями Енергоатому, 24 червня окупанти укріплювали окопи поруч із захопленою атомною станцією і розмістили поблизу станції важке озброєння, зокрема, реактивні системи залпового вогню. 29 червня Енергоатом повідомив, що окупанти затримали кількох працівників і тортурами вимагають у них зізнання у зберіганні зброї на території станції. Російські військові збираються осушити охолоджувальні басейни атомної станції у пошуках вигаданої зброї, що може призвести до ядерної небезпеки.


Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти


23 червня російські війська влучили в складські приміщення Індустріального району м. Харків, виникла пожежа. У селі Печеніги Чугуївського району Харківської області після обстрілу спалахнула пожежа на сільгосппідприємстві.


24 червня вдалося ліквідувати масштабну пожежу на газопереробному підприємстві в Ізюмському районі Харківської області, яка виникла внаслідок російської атаки 18 червня.


25-26 червня російські війська завдала один з найбільш масових ракетних ударів по Україні: від 60 до 80 російських ракет спричинили численні жертви та руйнування у Житомирській, Чернігівській, Львівській, Миколаївській, Хмельницькій, Рівненській та Київській областях.


25 червня російські війська атакували підприємства у Миколаївській області і знищили стоянку сільськогосподарської техніки та базу паливно-мастильних матеріалів агропідприємства.


25 червня Маріупольська міська рада повідомила про пожежу на сміттєзвалищі в окупованому росіянами Маріуполі. У повідомленні йдеться, що окупанти не мають потужностей, щоб загасити пожежу, тому місто на межі екологічної катастрофи.


26 червня російські війська обстріляли Курахівську ТЕС та Авдіївський коксохімічний завод у Донецькій області.


27 червня російська армія завдала ракетного удару по місту Кременчук Полтавської області. Внаслідок атаки було зруйновано діючий торговий центр. Виникла масштабна пожежа площею 10.300 кв.м. Російські ракети також завдали пошкоджень Кременчуцькому заводу дорожніх машин.


27 червня внаслідок російської атаки виникла пожежа на шахті в Торецьку Донецької області.


28 червня росіяни завдали ракетного удару по автотранспортному підприємстві у місті Дніпро та по території Криворізької ТЕС (Дніпропетровська область).


Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами. Забруднюючі речовини можуть переноситися вітрами на великі відстані.


Внаслідок артилерійського обстрілу російськими військами території Харкова у березні 2022 року виникла масштабна пожежа площею понад 53 тис. кв.м. на ринку «Барабашово». Під час горіння відбулось забруднення повітря та засмічення відходами. За даними Державної екологічної інспекції збитки довкіллю від знищення «Барабашово» становлять майже 2 млрд гривень.


Фахівці ДЕІ розрахували шкоду довкіллю, завдану російськими атаками на нафтобазу в селі Крячки Фастівського району Київської області у лютому та березні. Внаслідок авіаційного удару крилатими ракетами було знищено 10 резервуарів з нафтопродуктами та більшу частину трубопроводів. Пожежа на нафтобазі тривала цілий тиждень.


У результаті горіння в повітря потрапило 41 тисяча 830 тон забруднюючих речовин, в тому числі: 41 тисяча 694 тони діоксиду вуглецю, 76 тон оксиду вуглецю, 17 тон діоксиду азоту, 6 тон оксиду цинку. Загальна сума збитків завданих в результаті потрапляння небезпечних речовин в атмосферне повітря перевищує 888 мільйонів гривень. Забруднення ґрунту нафтопродуктами у 17 разів перевищує допустимі концентрації. Загальна площа забруднених земель складає майже 9 тис кв. м. Розмір шкоди, завданої ґрунтам внаслідок атаки, становить майже 42 мільйони гривень.


Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями


За даними ДСНС, з 24 лютого до 29 червня 2022 року на території України знешкоджено 149 032 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 1 тис. 996 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 62 тис. 616 га.


За даними ДСНС первинне розмінування планується провести впродовж року після деокупації України. Повне розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій триватиме 5-10 років. У ДСНС створюють 80 нових піротехнічних підрозділів для проведення гуманітарного розмінування території України.


Станом на 28 червня, загальна кількість російських ракет, які ударили по містах України становить понад 2800. Знищена військова техніка та боєприпаси, а також розірвані ракети та авіабомби забруднюють ґрунт і підземні води хімічними речовинами, у тому числі важкими металами.


За даними ДСНС з 24 лютого унаслідок російських атак в Україні зруйновано 21 тис. 779 об'єктів та будівель критичної інфраструктури, ще майже 140 тисяч пошкоджено. Руйнування будівель призводить до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом. Наслідки такого забруднення для довкілля будуть проявлятися роками.



Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються


За даними супутникових систем NASA, за 4 місяці війни у зоні активних бойових дій відбулось щонайменше 37 867 загорянь. Площа України, охоплена вогнем, становила 100 662 га (1006 кв. км). Вогнем знищено 36154 га лісів і 10250 га трав’яних екосистем. Зони найбільшої концентрації уражених вогнем лісів: околиці міст Сєвєродонецьк, Лиман, Ізюм, Святогірськ в Луганській та Донецькій областях, а також північні околиці Ірпеня, Бучі, Бородянки та Макарова на Київщині.


23 червня внаслідок потрапляння снаряду спалахнув сосновий ліс біля Заградівки у Херсонській області. Пожежу вдалося ліквідувати.


25 червня російська ракета була збита українськими ППО і впала на лісовій території природоохоронного об’єкта Хмельницької області. Внаслідок падіння сталася пожежа, яка була ліквідована.


Фахівці ДЕІ обрахували 36 млн грн шкоди від забруднення повітря внаслідок 15 лісових пожеж у Житомирській області, спричинених російськими обстрілами.



Шкода водним ресурсам


Російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційних очисних спорудах. Без води та каналізації наразі всі міста Луганської області на підконтрольній Україні території. Значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях. Як повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація, сума збитків «Миколаївводоканалу» від ворожих обстрілів вже перевищила 20 мільйонів гривень.


Чорне та Азовське моря


Блокування морських портів України і цілеспрямовані обстріли, які здійснює росія по ланцюгах постачання продовольства в Україні, провокують глобальну продовольчу кризу. Це матиме далекосяжні наслідки особливо для країн, що розвиваються. Детальніше про російські атаки на продовольчу інфраструктуру України можна дізнатися з опублікованої 22 червня статті у Wall Street Journal.


Російські військові навмисне спалюють та мінують поля з урожаєм. 27 червня на території Куцурубської громади Миколаївського району внаслідок обстрілу російських окупантів знищено пожежею 10 га озимої пшениці. Внаслідок ворожих обстрілів горіло зерносховище на території Первомайської ТГ Миколаївського району. Пожежу площею 8 тис. кв. м. було ліквідовано.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!