Ключові наслідки для українського довкілля від російської агресії за 21-27 липня 2022 року


Дайджест ключових наслідків російської агресії для українського довкілля за 21-27 липня 2022 року


Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів разом з Держекоінспекцією 24/7 документує злочини російських окупантів проти української природи. Від початку повномасштабної війни вже зафіксовано понад 2,000 таких фактів. росія відповість за кожен із них. Уряд України готує позови у міжнародні суди.


«Фактично, ми робимо те, що до нас не робив ніхто у світі. Ми розробили 10 нових методик для обрахунку шкоди, завданої довкіллю. Уже зараз сума збитків від російської агресії сягає 204 млрд гривень. Ці напрацювання мають глобальне значення. росія – головний екотерорист сьогодення. Якщо світ не зрозуміє це вчасно, Україні доведеться ділитися своїми методиками з іншими країнами», - зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.


Загрози ядерній та радіаційній безпеці


Захоплення військами Росії Запорізької АЕС та розміщення там військової техніки є проявом ядерного тероризму та становить загрозу для всього світу. За повідомленням Енергоатому, в Енергодарі російські військові викрали близько сотні працівників захопленої ними Запорізької АЕС. У полоні людей катують, і до роботи на станції з них повертаються лише одиниці.


Російські військові затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблока ЗАЕС. Енергоблок №1 від початку військових дій не працює. Але в ньому знаходяться паливні матеріали і військова техніка, яка є небезпечною, адже може бути джерелом пожежі. Росіяни повністю заблокували під’їзди для пожежних машин, які на випадок такої пожежі могли б її загасити. Тобто наразі існує подвійна загроза ядерній безпеці: те, що в машинному залі є додаткові джерела для пожежі і те, що її потім не можна буде загасити.


У Зоні відчуження Чорнобильської АЕС продовжується робота з ліквідації наслідків окупації російськими військами.


Дослідницька група організації Greenpeace, яка співпрацює з українськими вченими у Чорнобилі, виявила, що рівень радіації в районах, де окопувалися російські військові, був щонайменше втричі вищим за здійснену у квітні оцінку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).


У російському таборі поблизу залізничної станції Янів команда Greenpeace виміряла потужність дози в діапазоні від 0,18 мкЗв/год (мікрозівертів на годину) до 2,5 мкЗв/год на висоті 10 см. Найвищий рівень більш ніж у три рази перевищує оцінку МАГАТЕ. На перехресті за 1,5 км від колишнього російського блокпосту поруч із Рудим лісом потужність дози становила 7,7 мкЗв/год – це набагато вище, ніж виміряло МАГАТЕ.


У зразках, які були виміряні в мобільній лабораторії в полі, він продемонстрував різкий контраст концентрацій Cs-137 в діапазоні від 45000 Бк/кг до нижче 500 Бк/кг. Порушення шарів ґрунту російською армією може як вивести на поверхню слабозабруднений ґрунт з глибших шарів, так і більш забруднений ґрунт з інших шарів. Це може призвести до більш високого рівня міграції радіонуклідів у навколишнє середовище.


Крім того, вимірювання за допомогою спеціально сконструйованого БПЛА (дрона), що працює на відстані 100 м, показують ще вищі рівні радіації в ширшому районі на південь. Над російським табором було зафіксовано близько 200 імп/с (імпульсів за секунду), тоді як за 600-700 метрів на південь найвища активність була майже 8000 імп/с, у 40 разів вище.

Також слідча група Greenpeace задокументувала той факт, що знищення або пошкодження російськими військовими основних лабораторій, баз даних і систем радіаційного моніторингу завдали серйозної шкоди науковій інфраструктурі ЧАЕС. Зокрема, йдеться про пошкодження лабораторного обладнання, необхідного для вивчення впливу радіації на людей і навколишнє середовище, що загрожує безпеці нинішніх і майбутніх поколінь.


«Розуміння складних радіаційних наслідків Чорнобильської катастрофи є важливим для світу і потребує проведення досліджень та співпраці вчених на міжнародному рівні. Нині все це поставлено під загрозу через війну росії проти України. Науковцям і працівникам, які проводять важливий моніторинг радіаційної безпеки, тепер загрожує невідома кількість російських протипіхотних мін та вибухівки. Це жахливий спадок незаконної війни рф і злочин проти довкілля та світової науки», – вважає старший ядерний спеціаліст Greenpeace Шон Берні.


25 липня міжнародні організації Conflict and Environment Observatory та Zoï Environment Network опублікували детальний незалежний звіт про радіаційні ризики, спричинені російським вторгненням в Україну. Звіт базується у тому числі на супутникових даних.



Згідно зі звітом, терміново необхідно відновити інфраструктуру та команду фахівців для забезпечення безпеки у Зоні відчуження. Передумовою для подальшої оцінки завданої російською окупацією шкоди має стати обстеження та розмінування території.


Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти


21 липня російські війська:


• обстріляли Авдіївку, Бахмут, Костянтинівку, Соледар, Сіверськ, Краматорськ, Щербинівку і Нью-Йорк в Донецькій області. Руйнувань зазнали 19 цивільних об’єктів, зокрема маслоцех та 3 заводи;

• здійснили 57 обстрілів із РСЗВ та 8 ракетних атак по Миколаєву, зруйнувавши автомийку і підприємство. Дві російські ракети влучили в гуманітарний штаб, де зберігалися речі для дітей та літніх людей, які повністю згоріли у масштабній пожежі.


22 липня окупанти здійснили 28 обстрілів по 17 населених пунктах Донеччини. Зруйновано та пошкоджено 58 цивільних об’єктів, серед яких ринок, резервуар питної води, ферма, розсадник, та газорозподільна труба.


23 липня російські військові:


• завдали ракетного удару по Миколаєву. Внаслідок удару виникли 3 масштабні пожежі на площі 7000 кв.м у Корабельному районі;

• атакували ракетами аеродром та об’єкт залізничної інфраструктури в Кіровоградській області;

• обстрілювали Лозівський, Харківський, Чугуївський, Ізюмський, Богодухівський райони Харківської області. Внаслідок обстрілів виникли пожежі господарчих споруд. У м. Балаклія через обстріли горіло сміттєзвалище;

• пошкодили газопровід та електромережі у Широківській громаді Дніпропетровської області.


24 липня окупанти знову обстріляли Миколаїв, влучивши у приватне складське приміщення та територію кількох приватних підприємств. Від влучання боєприпасів зруйновані будівлі підприємств, на одному виникла пожежа.


25 липня російські війська:


• завдали ракетного удару по території аграрного підприємства у Любимівці Дніпропетровської області. Пошкоджено сінник, свиноферму та зерносховище;

• ​обстріляли підприємство "Артемсіль" у місті Соледар Донецької області. Внаслідок атаки загорілася складська будівля. Рятувальники ліквідували пожежу через декілька годин після обстрілу.


26 липня країна-агресор:


• завдала ракетний удар по підприємству та об'єкту критичної інфраструктури у Миколаєві;

• здійснила ракетний удар по Слобідському району Харкова. Внаслідок обстрілу пошкоджено підприємство та автосалон;

• обстріляла Золочів, Циркуни та Андріївку у Харківській області, пошкодивши об’єкти інфраструктури, приміщення сільгосппідприємства, експериментальний цех з ремонту та виготовлення нафтогазового обладнання.


27 липня російські окупанти:


• обстріляли Миколаїв, влучивши по промисловій зоні та ремонтному підприємству.

• обстріляли Авдіївський коксохімічний завод у Донецькій області

• зруйнували об’єкт критичної інфраструктури в Індустріальному районі Харкова.


Протягом тижня відбувалися запеклі бої на території Вуглегірської ТЕС у Донецькій області


Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами. Забруднюючі речовини можуть переноситися вітрами на великі відстані.


Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями


За даними ДСНС, з 24 лютого до 27 липня 2022 року на території України знешкоджено 167 953 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 2095 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 66 тис. 651 га.


Знищена військова техніка та боєприпаси, а також розірвані ракети та авіабомби забруднюють ґрунт і підземні води хімічними речовинами, у тому числі важкими металами.

 


Обстріли та пожежі в містах призводять до токсичних викидів у повітря, від яких страждають усі, хто знаходиться поряд із місцем влучання та спричиненою пожежею. Така шкода може мати довгостроковий ефект та призводити навіть до хімічних отруєнь. Після того, як пожежу загасили, а згарище висихає, воно перетворюється на вторинне джерело викиду попелу, у тому числі токсичного. Будь-який вітер буде знов підіймати його вгору та розвіювати в повітря.


Експерти екологічної спільноти "Чисте повітря України" зробили висновок, що під час масштабної пожежі в ТРЦ у Кременчуку Полтавської області горів пластик, плавилися синтетичні будівельні матеріали, у результаті серйозно погіршилась якість повітря в місті. У повітря потрапили чорний вуглець, сажа, на поверхні якої абсорбовані стійкі органічні та поліциклічні сполуки, які є канцерогенними.


Фахівці ДЕІ розрахували шкоду від знищення Національного наукового центру у Харкові у березні 2022 року. Під час обстрілу військовослужбовцями рф було пошкоджено будівлі інституту, чим спричинено засмічення відходами пластику, деревини, чорного і кольорового металів, скла та тканини земельної ділянки площею 256 872 кв. м. Крім того, пошкоджено майже сотню дерев і зелених насаджень. Загальна сума завданої довкіллю шкоди складає понад 14,8 млрд. грн.


Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються


За повідомленням Луганської ОДА, унаслідок пожеж, що виникли через дії російських військ, у Луганській області пошкоджено 28 тис. га лісів – переважно хвойних. Найбільше постраждали ліси довкола міст Сєвєродонецьк, Рубіжне та Кремінна. За час війни було пошкоджено не менше 70 % лісових насаджень Старокраснянського лісництва та не менше 60 % лісових насаджень Боровеньківського лісництва. Також суттєвої шкоди нанесено флорі національного парку «Кремінські ліси». Моніторинг лісових пожеж відслідковувався за супутниковими даними системи FIRMS від NASA.


22 липня внаслідок російських обстрілів виникла лісова пожежа на території Галицинівської ТГу Миколаївській області. Гасіння лісових пожеж ускладнюється бойовим діями та замінованістю територій лісів.


За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, свійські тварини в Україні гинуть не лише безпосередньо від активних бойових дій, але й від обмеженого фізичного доступу на ферми, обмеженої можливості для закупівлі кормів та надання ветеринарних послуг. Орієнтовна кількість тварин, які загинули внаслідок агресії РФ у постраждалих районах становить 42 тис. овець і кіз, 92 тис. великої рогатої худоби, 258 тис. свиней та понад 5,7 млн. голів птиці. Детальніше про жертви серед тварин внаслідок війни – в опублікованій 20 липня статті Ukraine War Environmental Consequences Work Group.


Шкода водним ресурсам


Російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційних очисних спорудах.


24 липня через бойові дії знеструмлено Карлівську фільтрувальну станцію в Донецькій області.


Через російську агресію значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях.


Чорне та Азовське моря


Внаслідок війни у Чорному та Азовському морях виникли серйозні загрози для довкілля: зокрема, замінування і вибухи, розливи нафти та палива, пожежі на узбережжі, поширення збудників інфекційних захворювань.


Російські війська атакують інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів та кораблі на якірних стоянках, що призводить до забруднення вод і поширення токсинів у море.


23 липня російські війська завдали ракетного удару по Одеському морському торговельному порту. Атака призвела до пожежі, було пошкоджено насосну станцію. Ракетний удар відбувся на наступний день після підписання у Стамбулі під егідою ООН багатосторонньої угоди про розблокування експорту зерна з України. Росіяни цинічно порушили взяті на себе зобов’язання щодо забезпечення безпечного руху українського зерна та супутніх продуктів на світові ринки.


26 липня російські війська завдали ракетного удару по смт Затока Одеської області. Внаслідок атаки по цивільних об’єктах знищено 5 житлових будинків, пошкоджено понад 15 баз відпочинку, частина курортного населеного пункту перетворилася на згарище.


Загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення «Острів Зміїний» у Чорному морі зазнав значної шкоди через військові дії. До війни острів Зміїний був найвіддаленішим і, ймовірно, найчистішим куточком української землі.


На території Зміїного вчені-біологи відмітили 197 видів квіткових рослин, 71 вид лишайників, 241 вид птахів, 2 види рептилій, 3 види амфібій та понад 300 видів безхребетних. Майже 70 видів занесені до Червоної книги України. В окремі роки на острові відпочивало до 45% видів перелітної орнітофауни України та сусідніх країн Східної Європи.


За час окупації острова російськими військами він зазнав значних руйнувань. Більшість площі вигоріла, вперше в історії на Зміїному вибухали ракети та інші високотоксичні боєприпаси. Точніше оцінити збитки для довкілля на острові можна буде лише після завершення військових дій.




Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!