Ключові наслідки для українського довкілля від російської агресії за 15-21 вересня 2022 року


Дайджест ключових наслідків російської агресії для українського довкілля за 15-21 вересня 2022 року


Зазнаючи поразок від Збройних Сил України безпосередньо на полі бою, російські війська використовують терористичні методи і цілеспрямовано завдають ракетних ударів по атомних і теплових електростанціях та дамбах в Україні, забруднюючи довкілля та цинічно порушуючи основні принципи міжнародного права.


20 вересня Верховна Рада України ухвалила Звернення до міжнародної спільноти з проханням невідкладного утворення під егідою міжнародних організацій спеціального органу з екологічного моніторингу, забезпечення його роботи в Україні та перевірки вже зафіксованих українською владою заподіяних російською федерацією екологічних та пов’язаних з ними злочинів, з наданням зазначеному органу відповідного мандату ООН на проведення таких дій.


Україна продовжує залучати міжнародну підтримку задля повоєнного відновлення довкілля. Під час робочого візиту до Праги Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець обговорив із Міністеркою охорони навколишнього середовища Чеської Республіки Анною Губачковою подальші напрямки співпраці між міністерствами. Під час зустрічі з Міністром промисловості і торгівлі Чехії Йозефом Сікелою Руслан Стрілець наголосив, що навіть попри воєнний стан Україна відкрита до співпраці з міжнародними партнерами та продовжує покращувати інвестиційний клімат.


«Перед Україною стоїть серйозний виклик - попри війну швидко адаптувати національне законодавство до європейського, аби нарешті стати повноправним членом Євросоюзу. У довкіллєвому секторі нам потрібно за короткі терміни трансформувати екологічну політику та імплементувати Директиви ЄС не лише на папері, але втілити їх у життя», - відзначив Руслан Стрілець.


15 вересня міністр Руслан Стрілець та Посол Єгипту в Україні Айман Елгаммал обговорили підготовку до Конференції ООН зі зміни клімату СОР27, що проходитиме у Єгипті, та участь України у цьому заході.


Загрози ядерній та радіаційній безпеці


Російські війська продовжують вчиняти акти ядерного тероризму на атомних станціях України.


19 вересня о 00:20 російська армія здійснила ракетний удар по промисловій зоні Південноукраїнської атомної електростанції.


Потужний вибух стався всього за 300 метрів від реакторних установок ПАЕС. Ударною хвилею пошкоджено будівлі АЕС, розбито понад 100 вікон. Відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південноукраїнського енергокомплексу. Також відключилися три високовольтні лінії електропередачі. Всі три енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі. Потерпілих серед персоналу станції немає.


21 вересня в результаті чергового обстрілу Запорізької атомної електростанції російськими військами було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС.


Внаслідок атаки відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку. Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива.


15 вересня Рада Керуючих МАГАТЕ, яка складається із представників 35-ти держав – членів ООН, прийняла Резолюцію про наслідки ситуації в Україні стосовно безпеки, захищеності та гарантій



Резолюція визнає, що постійні насильницькі дії російської федерації проти ядерних об’єктів в Україні, силове захоплення контролю над ядерними об’єктами, а також постійна присутність російських військ і персоналу Росатома на ЗАЕС продовжують створювати серйозні та прямі загрози безпеці та захищеності цих об’єктів та цивільного персоналу, тим самим значно підвищуючи ризик ядерної аварії або інциденту, що ставить під загрозу населення України, сусідніх держав і міжнародне співтовариство.


Резолюція закликає російську федерацію негайно припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні та відновити повний контроль компетентними органами влади України над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України.


16 вересня колона з 25-ти вантажівок української державної компанії Енергоатом, пройшовши ворожі блокпости, дісталася Енергодару. Компанія забезпечила доставку першочергово необхідних запчастин для ремонту пошкоджених ліній електропередачі та енергоблоків Запорізької АЕС. Крім того, було поновлено запас хімічних реагентів, необхідних для роботи ЗАЕС, і доставлено додаткові запаси пального для забезпечення роботи дизель-генераторів у разі знеструмлення станції.


Попри такі заходи з української сторони, ситуація на Запорізькій АЕС продовжує залишатися загрозливою для світової радіаційної безпеки.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти


15 вересня російські війська:


• завдали ракетного удару по промисловому підприємству у Кривому Розі;

• вдарили ракетами по інфраструктурному об'єкту в селі Чорноморка Миколаївської області;

• завдали ракетного удару по інфраструктурному об’єкту у Кіровоградській області;

• пошкодили приміщення ТЕС у Донецькій області.


16 вересня окупанти:


• зруйнували складське приміщення фермерського господарства у Березнегуватому Миколаївської області, виникла пожежа;

• обстріляли Очаків Миколаївської області, внаслідок чого в деяких районах міста було відсутнє світло та вода.


17 вересня російські війська:


• обстріляли Слов’янську ТЕС, яка знаходиться у місті Миколаївка на Донеччині. На території станції виникла пожежа, яка пошкодила обладнання;

• обстріляли ракетами Індустріальний район Харкова, внаслідок ударів виникла пожежа на одному з підприємств;

• завдали ракетного удару по Чугуєву Харківської області, пошкодивши об’єкт критичної інфраструктури, підприємства, будинки та АЗС;

• обстріляли Миколаїв, завдавши пошкоджень цивільній інфраструктурі.


18 вересня:


• російські окупанти обстрілювали населені пункти в Куп'янському, Ізюмському, Чугуївському та Харківському районах. Обстрілами пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди та об'єкти інфраструктури;

• обстрілами пошкодили ферму та зерносклади у Білопільській громаді Сумської області.


19 вересня російські війська:


• завдали ракетних ударів по об’єктах інфраструктури у Запорізькій області;

• обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області, знищивши поміж іншого сонячну електростанцію із понад 300 панелей;

• обстрілами пошкодили цехи Авдіївського коксохімічного заводу.


20 вересня окупанти завдали ракетного удару по об'єкту інфраструктури в Чугуївському районі Харківської області та артилерійським вогнем пошкодили хлібокомбінат у Нікополі Дніпропетровської області.


21 вересня окупанти:


• завдали ракетного удару по інфраструктурному об‘єкту м. Запоріжжя;

• завдали 8 ракетних та 35 авіаційних ударів у Донецькій області, зокрема, знищивши будинки у Кураховому та Торецьку.


Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами. Забруднюючі речовини можуть переноситися вітрами на великі відстані.


За даними ДЕІ, внаслідок російських обстрілів навесні 2022 року сталися масштабні пожежі на складах електронної техніки у смт Гостомель та с. Горенка Київської області. У результаті горіння в атмосферне повітря потрапило понад 4 тисячі тон забруднюючих речовин, серед них: діоксид азоту, діоксид вуглецю, ангідрид сірчистий та важкі метали. Загальна сума збитків завданих у результаті потрапляння небезпечних речовин в атмосферне повітря складає 7,3 млн. гривень.


Екоінспекторами також виявлено, що в результаті обстрілу та загоряння відбулося забруднення земельних ресурсів нафтопродуктами та маслами. У результаті проведених досліджень зразків ґрунту встановлено перевищення гранично-допустимих концентрацій нафтопродуктів у 43 рази та маслами у 23 рази. Розмір шкоди ґрунтам становить 16 млн гривень.


Внаслідок повномасштабного вторгнення росії 90% потужностей вітроенергетики в Україні виведені з експлуатації, пише Bloomberg. Про це йдеться в дослідженні, підготовленому аналітичним центром з відновлюваних джерел енергії REN21 та Європейською економічною комісією ООН. В ньому також зазначається, що через збройну агресію рф зруйновано 30% потужностей сонячної генерації в Україні. До початку повномасштабної війни, з 2017-го до 2021 року, Україна досягла найбільшого приросту – 8,3 ГВт – сонячних і вітрових енергетичних потужностей серед 17-ти країн Центральної Азії та Південно-Східної Європи, які включені в дослідження ООН.


Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями


За даними ДСНС, з 24 лютого до 19 вересня 2022 року на території України знешкоджено 202 857 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 2110 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 70 856 га.


За інформацією, озвученою Президентом Володимиром Зеленським, з початку повномасштабного вторгнення російські війська випустили по Україні понад 3800 ракет.


Російські окупанти обстріляли забороненими фосфорними боєприпасами село Озерне на Донеччині. Відеозапис моменту обстрілу знято з безпілотника та опубліковано 20 вересня.


Використання фосфорних бомб призводить до хімічного забруднення ґрунтів. Фосфорні сполуки можуть ще кілька років залишатись у землі, а надлишок фосфатів у ґрунтах сильно шкодить росту та розвитку флори й фауни в зоні бойових дій.



За даними KSE Institute, загалом з початку війни Росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 15.3 тис багатоповерхівок, 115.9 тис приватних будинків, 44 соціальні центри, 1118 закладів середньої освіти, 1991 магазин, 593 аптеки, 188.1 тис приватних автомобілів, 9.5 тис автобусів, 492 трамваї та тролейбуси, 978 медзакладів, 511 адмінбудівель.


Руйнування будівель та поселень призводить до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом. Наслідки такого забруднення для довкілля будуть проявлятися роками.



Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються


За даними ДЕІ, через дії російських військових вигоріло 3 708 гектарів території заповідного Кінбурнського півострова на Миколаївщині. Загальна шкода атмосферному повітрю, спричинена цими пожежами, становить понад 15,63 млрд гривень.


Кінбурнський півострів відділяє Дніпровсько-Бузький лиман від Чорного моря. Розташований у межах Херсонської та Миколаївської областей та має декілька природоохоронних об’єктів: дві ділянки Чорноморського біосферного заповідника (Волижин ліс та Солоноозерна), Національний природний парк «Білобережжя Святослава», Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», водно-болотні угіддя «Ягорлицька затока» та ін. Півострів є важливою частиною «екологічного коридору», в межах якого пролягають міграційні шляхи величезної кількості птахів. Згідно з даними науковців тут можна зустріти близько 300 видів пернатих, адже на цій території склалися сприятливі умови для їх гніздування, сезонних концентрацій та зимівлі. У 2001 році на Кінбурні зафіксували рекордну для Східної Європи кількість пеліканів рожевих, яких занесено до Червоної книги України. Наразі Кінбурнський півострів - це унікальна територія, неповторна екосистема, що постійно та нещадно зазнає негативного впливу унаслідок пожеж, спричинених військовою агресією.


За повідомленнями ЗМІ, літаки російської армії завдають шкоди тваринам, що живуть в унікальному степовому заповіднику Асканії Новій. Для уникнення ураження українськими силами ППО, літаки російської армії тримаються на малих висотах, і це дуже лякає копитних – навіть величезних бізонів та буйволів. Побачивши у небі загрозливу тінь та почувши незрозумілий гуркіт, вони в паніці кидаються врозтіч. А дві африканські антилопи Нільгау через повітряну загрозу навіть травмувалися, втікаючи, розповів працівник заповідника. 


Шкода водним ресурсам


15 вересня російські військові завдали повторного ракетного удару по гідротехнічних спорудах у Кривому Розі.


Через атаку забарвлення води у річці Інгулець тимчасово набуло червоного та коричневого кольорів. Потенційною причиною була наявність гематиту, мінералу заліза, у місцевому ґрунті, породах та матеріалах, що використовувалися для відновлення водоскидної споруди. Забарвленість води у річці Інгулець поступово спадає.



Попередні результати відібраних 16 вересня проб води у р. Інгулець в межах м. Кривий Ріг за 13 показниками свідчать, що якість води перебуває в межах норми.


Вміст хлоридів у воді р. Інгулець на водпосту Андріївка (60 км від м. Кривий Ріг) мав значні коливання. 15 вересня максимальна відмітка сягнула 2200 м/л, 16 вересня - 1180 мг/л (при нормі 350 мг/л для питних потреб). Станом на ранок 17 вересня вміст хлоридів становить 220 мг/л. Жорсткість зменшилась від 19 до 6 мг-екв/л, при нормі 7 мг-екв/л для питних потреб. Це пов’язано з проходженням хвилі води з високим вмістом солей.


Протягом останніх діб російська армія завдала й продовжує завдавати ракетних ударів по дамбі Печенізького водосховища у Харківській області. Тому існує ймовірна загроза руйнування греблі Печенізького гідровузла, що може призвести до катастрофічного затоплення територій вниз за течією.


Після 24 лютого найбільш критичним для дослідження якості води став березень. Тоді 2 з 4 сучасних лабораторій Держводагентства були змушені призупинити проведення вимірювань на півночі, центрі та сході України. Адже більш ніж половина пунктів моніторингу опинилися на території, доступ до якої відсутній або ускладнений. Моніторинг охоплював лише 35 % пунктів відбору проб.


Завдяки професіоналізму спеціалістів водогосподарської галузі державний моніторинг поверхневих вод впорався з викликами воєнного часу. У серпні проби води були відібрані у 70% пунктів з 583 передбачених програмою. Роботу у посиленому режимі взяла на себе лабораторія моніторингу вод Західного регіону (м. Івано-Франківськ) яка забезпечила виконання вимірювань у 6 районах річкових басейнів.


Лабораторія моніторингу вод Північного регіону (м. Вишгород), відразу після деокупації Київської області, повноцінно розпочала виконання досліджень та відборів проб води у басейні Дніпра.


Завдяки злагодженим діям Лабораторії моніторингу вод Східного регіону (м. Слов’янськ) вчасно евакуйовано фахівців лабораторії та нове сучасне обладнання. Зараз фахівці лабораторії продовжують виконувати моніторинг якості масивів поверхневих вод басейну Дону, де дозволяє оперативна військова ситуація.


Опубліковане 21 вересня розслідування ВВС, доводить, що на півдні України пошкодження водної інфраструктури і перекриття доступу до води стали одним зі знарядь російських військових.


Чорне та Азовське моря


Через українські морські порти проходить експорт продуктів для 400 млн людей здебільшого в Африці і Азії, майже 50 млн з них зараз страждають від голоду. рф цілеспрямовано і системно, як частину гібридної війни проти всього цивілізованого світу, використовує продукти як зброю і стимулює таким чином високу інфляцію в світі, голод і масову міграцію.


20 вересня Верховна Рада України ухвалила Заяву "Про агресію російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці". Цією заявою Україна звернулася до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо засудження агресії російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці, надання допомоги Україні, як жертві агресії, у реалізації невід’ємного права на самооборону, а також необхідності вжиття ефективних колективних заходів для усунення загрози миру і подавлення актів агресії російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці, зокрема проведення операцій із забезпечення свободи судноплавства.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!